tips sterke en stralende nagels

Nagelverzorging: 8 Tips voor sterke en stralende Nagels!

Met mooie nagels bedoel ik niet alleen dat je ze gewrapt hebt met een set super toffe nagelstickers. Het hebben van mooie nagels gaat niet alleen over er mooi uitzien; het gaat ook over gezond en schoon blijven. Wist je dat je nagels je dingen kunnen vertellen over je gezondheid? Bijvoorbeeld, als ze er vreemd of raar uitzien, kan het een teken zijn dat er iets niet 'klopt' in je lichaam. Gezondere nagels duiden op een gezondere levensstijl. Al tips voor sterke en stralende nagels heb ik voor je op een rijtje gezet. Dus, als je sterkere en mooiere nagels wilt, blijf dan lezen.

Zijn je nagels gezond of niet?

Zijn je nagels nu al gezond of is er nog het een en ander te verbeteren? Hier zijn enkele tekenen waaraan je kunt zien of je gezonde nagels hebt: 

Tekenen van gezonde nagels:

  • Roze-witte kleur van je nagelplaten
  • Gelijke lengtes van nagels en witte uiteinden
  • Aanwezigheid van nagelriemen (vermijd ze te knippen)
  • Opvallend halvemaanvormig wit gedeelte (lunula) aan de nagelbasis

Tekenen van ongezonde nagels

  • Schilferende of splijtende nagels (door droogte of vitaminegebrek)
  • Aanwezigheid van kleine witte vlekjes (van nagelbijten of overmatig nagellak aanbrengen)
  • Horizontale groeven (veroorzaakt door stress, hoge koorts of letsel)
  • Rode, gezwollen huid rond nagels (het gevolg van nagelriemverwijdering of nagelbijten)
  • Lepelvormige nagels (mogelijk teken van ijzertekort of bloedarmoede)

15 Tips voor sterke en stralende nagels

Hier zijn enkele tips om je nagels mooi sterk en stralend te houden:

Tip 1: Houd je nagels droog en schoon

Houd altijd je nagels droog, omdat langdurige blootstelling aan water kan leiden tot zwakke en broze nagels. Na het wassen van je handen, dep ze voorzichtig droog om te voorkomen dat vocht onder de nagels vast komt te zitten. Ook het regelmatig reinigen van je nagels is belangrijk. Je kunt een zachte tandenborstel en milde zeep gebruiken om vuil en viezigheid voorzichtig te verwijderen. Vermijd agressieve chemicaliën, die de nagels en de omliggende huid kunnen beschadigen.

Tip 2: Hydrateer je nagels en nagelriemen

Net zoals je huid hydratatie nodig heeft, hebben je nagels en nagelriemen ook wat liefde nodig! Regelmatig hydrateren is de sleutel tot het gezond en gelukkig houden ervan. Droge nagels kunnen broos worden en gemakkelijk breken, terwijl uitgedroogde nagelriemen kunnen leiden tot pijnlijke velletjes. Om je nagels te verwennen, breng je een paar druppels voedende amandel- of avocado-olie aan, en masseer deze zachtjes in je nagelbedden en nagelriemen. Laat het 's nachts intrekken om de vochtigheid diep in te laten trekken, ter bevordering van de sterkte en flexibiliteit van je nagels. Door van hydrateren een gewoonte te maken, zul je een opmerkelijk verschil zien in het uiterlijk van je nagels. Zeg vaarwel tegen droge, gebarsten nagelriemen en hallo tegen een manicure-klaar, levendige set nagels.

gezonde nagels

Tip 3: Nagelbijten is een no go

Betrap je jezelf erop dat je nerveus aan je nagels knabbelt als je gestrest of angstig bent? Voor gezonde nagels is nagelbijten toch echt een no go. Nagelbijten kan leiden tot verzwakte en beschadigde nagels, waardoor ze vatbaarder worden voor breuk en infecties. Vind een andere manier om met stress om te gaan, zoals ademhalingsoefeningen. Houd je nagels netjes geknipt om de verleiding om te bijten te verminderen. Het aanbrengen van bitter smakende nagellak kan ook nagelbijten ontmoedigen. Wees geduldig met jezelf en vier kleine overwinningen.

Tip 4: Knipt regelmatig je nagels

Je nagels goed geknipt houden is een belangrijk aspect om sterke nagels te krijgen en te houden. Regelmatig je nagels knippen helpt de ideale lengte te behouden, waardoor het risico op onbedoelde scheuren die pijnlijk en onaantrekkelijk kunnen zijn, wordt verminderd. Tja, dat wil je niet als je juist sterke en stralende nagels wilt. Wat jij?

Gebruik een scherpe, schone nagelknipper of manicuurschaar om je nagels te knippen. Begin met recht over te knippen, volg de natuurlijke vorm van je nagel, en rond vervolgens voorzichtig de randen af om scherpe hoeken te voorkomen. Wees voorzichtig om niet te kort te knippen, aangezien dit ongemak en gevoeligheid kan veroorzaken. 

Tip 5: Wees lief voor je nagelriemen

Je nagelriemen zijn essentieel voor het beschermen van je nagels tegen infecties en beschadigingen. Ze met zorg behandelen is essentieel voor gezonde nagelverzorging. In plaats van ze te knippen of te trekken, duw je de nagelriemen voorzichtig terug met een houten oranje stokje na een douche, wanneer ze zacht zijn. Vermijd harde behandelingen die scheurtjes kunnen veroorzaken en je nagels kwetsbaar kunnen maken voor infecties. Om je nagelriemen wat extra liefde te geven, gebruik regelmatig een voedende nagelriemolie of behandeling. Deze serums bevatten moisturizers die je nagelriemen hydrateren en versterken.

gezonde en stralende nagels

Tip 6: Hygiëne en netheid

Houd je nagels altijd schoon en droog, omdat vocht kan leiden tot schimmelinfecties en dat is niet wat je wilt als je juist sterke en stralende nagels wilt. Was regelmatig je handen met zeep en water, en scrub voorzichtig je nagels en de omliggende huid om vuil of resten te verwijderen. Knip je nagels regelmatig om breuk te voorkomen. 

Tip 7: Bescherm je nagels met handschoenen

Of je het buiten nou koud is, je schoonmaakt met sterke chemicaliën of bijvoorbeeld tuiniert, het dragen van handschoenen is een must. Ze beschermen je handen en nagels tegen beschadiging en het scheelt je uiteindelijk ook heel wat schrob werk als je in de tuin gewerkt hebt.

hoe krijg je stralende nagels

Tip 8: Laat je nagels af en toe ademen

Gun je nagels een korte break van een mooie set nagelstickers en laat ze af en toe een week lang heerlijk luchten. Ook hebben nagels lucht nodig, dus zorg ervoor dat je af en toe de nagelstickers eraf haalt.

En deze tips om voor mooie, sterke en stralende nagels zijn ook super leuk om er selfcare momentjes van te maken. 

XoXo Lianne

Meer tips en inspiratie? Volg 4 season must haves op Pinterest

Terug